Obstoj Boga


Kdo je Bog?

Kdo pravzaprav je Bog? Kakšen je? Šest lastnosti Boga …

Kdo je Bog… On je SPOZNAVEN

Bog, ki je ustvaril vesoljni svet v vsej svoji veličini ter ustvarjalni podrobnosti, se nam razodeva in se nam pusti spoznati. Že v Svetem pismu nam govori o sebi, in ne le to – vabi nas, da z njim vstopimo v odnos ter ga osebno spoznamo. Pravzaprav smo lahko več kot le znanci – z Gospodom smo lahko najbolj zaupni prijatelji.

»Modri naj se ne ponaša s svojo modrostjo,
močni naj se ne ponaša s svojo močjo,
bogati naj se ne ponaša s svojim bogastvom.
Kdor se marveč hoče ponašati, naj se ponaša s tem,
da je razumen in pozna mene,
da sem jaz GOSPOD,
ki delam dobro, prav in pravično na zemlji.
To mi je namreč všeč, govori GOSPOD.«. (Jeremija 9,22-23)

Kdo je Bog… On je DOSEGLJIV

Bog nas vabi, da se z njim pogovarjamo in da vse svoje vsakdanje skrbi preložimo nanj. Za ta pogovor ne rabimo nobenih posebnih priprav in ni potrebno, da je naš govor teološko brezhiben, sakralen ali pretirano vljuden. On nas namreč že po naravi sprejema in ljubi; še zlasti, če si resnično želimo njegove bližine.

»GOSPOD je blizu vsem, ki ga kličejo,
vsem, ki ga kličejo v zvestobi.« (Psalmi 145,18)

Kdo je Bog… On je USTVARJALEN

Vse kar ljudje ustvarimo, je narejeno iz že obstoječih surovin ali zgrajeno na umovanju naših predhodnikov. Bog pa je sposoben resničnega ustvarjanja – tu ne govorimo le o galaksijah in živih bitjih, temveč tudi o vsakdanjih problemih in težavah. Bog je namesto nas ustvarjalen. Želi si, da bi se zavedali njegove moči in se nanjo nenehno zanašali.

»Velik je naš Gospod in silen v moči,
za njegovo razumnost ni števila.« (Psalmi 147,5)

»…od kod bo prišla moja pomoč?
Moja pomoč je od GOSPODA,
ki je naredil nebo in zemljo.« (Psalmi 121,1-2)

Kdo je Bog… On je MILOSTLJIV

Ljudje grešimo. Nagnjeni smo k temu, da delamo stvari na svoj način in se ne oziramo na Boga, On pa vse vidi in vse ve. Čeprav imamo pogosto občutek, da se Bog ne meni za naše prestopke, se pogosto ne zavedamo, da je On tisti, ki nam bo sodil in nas bo obsodil. A vendar, Bog je milostljiv in nam je pripravljen naše grehe odpustiti, če se le odločimo za osebni odnos z njim. Jezus Kristus, Sin živega Boga, je s smrtjo na križu plačal za vse naše grehe, tretji dan je vstal od mrtvih in nam tako omogočil popolno odpuščanje.

»Božja pravičnost se daje po veri v Jezusa Kristusa, in sicer vsem, ki verujejo. Ni namreč nobene razlike: saj so vsi grešili in so brez Božje slave, opravičeni pa so zastonj po njegovi milosti, prek odkupitve v Kristusu Jezusu. Hotel je pokazati svojo pravičnost v sedanjem času, da je namreč sam pravičen in da opravičuje tistega, ki veruje v Jezusa.« (Rimljanom 3,22-25)

Kdo je Bog… On je ISKREN

Ljudje nam pogosto razlagajo svoje misli ter občutke in prav tako nam tudi Bog odkrito govori o sebi, le da je za razliko od ljudi Bog vedno pošten. Vsako malenkost, ki nam jo pove o sebi ali o nas samih, lahko štejemo kot verodostojno informacijo. Bog pove vsak stavek odkritosrčno in vestno, tako da se lahko ljudje na njegove besede zanesemo bolj kot na lastno zaznavanje občutkov in misli. Vsaka njegova obljuba je zanesljiva in vse kar Bog reče, namerava tudi izpolniti. Lahko ga držimo za besedo.

»Razkritje tvojih besed razsvetljuje,
nevednim daje razumnost.
Tvoja beseda je svetilka mojim nogam,
luč moji stezi.« (Psalmi 119,130.105)

Kdo je Bog… On je SPOSOBEN

Kako bi se počutili, če bi bilo vse kar naredite, 100% pravilno? Pri Bogu je vedno tako. Njegova modrost nima meja. On razume vse dejavnike v katerihkoli okoliščinah, vključno z vso zgodovino ali prihodnostjo, ki se na te okoliščine nanaša. Ljudem ni potrebno, da ga o svojih situacijah in problemih obveščamo, mu svetujemo ali ga prepričujemo naj bo pravičen. On vedno ravna pravično, saj je edini, ki je tega resnično sposoben. Njegov motiv je vselej neoporečen. Če mu zaupamo, ne bo nikoli ravnal nepravično in nas ne bo nikoli prevaral ali ogoljufal. Vedno in povsod, v katerihkoli okoliščinah mu lahko popolnoma zaupamo, da bo ravnal pravično.

»… vsi tisti, ki zaupajo vate, ne bodo osramočeni… « (Psalmi 25,3)

Kako začeti osebni odnos z Bogom …

Imam vprašanje …


PIŠITE NAM
 Pošlji stran prijatelju
 O strani / Zasebnosti
 Zemljevid strani